lake, nature, travel-6701636.jpg

Spiegels: wie, wat, waar?

Heb je je ooit al afgevraagd waarom jij soms zo hard getriggerd wordt door iets dat iemand zegt terwijl de persoon naast je nergens last van heeft en er zelfs mee kan lachen? 

Die ene persoon altijd geluk heeft terwijl een ander precies geboren lijkt te zijn voor het ongeluk? 

Hoe het kan dat 2 mensen in dezelfde situatie, verschillende dingen zijn opgevallen?

 

“Je ziet de wereld niet zoals het is. Je ziet ze zoals jij bent.“
~Anais Nin

 

Deze quote vat het hele concept ‘spiegels’ mooi samen. Wat jou opvalt, je meemaakt en ziet heeft alles te maken met jou en niet met hoe de wereld is. Of anders gezegd, alles dat je in de fysieke wereld ziet is een reflectie van wat er bij jou vanbinnen leeft.

Wanneer iets een spiegel voor jou is, kan je het herkennen aan het feit dat het je triggert. En dat is meestal een emotie die we als negatief ervaren. Dat kan zich uiten in bijvoorbeeld een te felle reactie voor hetgeen dat er aan het gebeuren is. Soms zijn het ook gebeurtenissen die je sterk bij blijven, zoals je auto die opeens in panne staat of alle vijf stylo’s die je vastpakt werken niet.. (Eigen ervaring haha) 

Maar waarom worden we eigenlijk getriggerd. Net als alles op onze aarde heeft ook dit een functie. Triggers herinneren je aan een pijn die je (vroeger) niet helemaal hebt doorwerkt. Als iets je triggert dan is de tijd daar om de pijn in de ogen te kijken en te helen. Als dit tot een goed einde is gebracht, zal dezelfde situatie je niet meer raken. 

Dat verklaart dan ook direct waarom een bepaalde situatie pijnlijk is voor de één en niet voor de ander. Degene die gekwetst wordt, heeft dus nog een ongeheelde wonde en wordt daar nu aan herinnert. De andere zal dan hier niet op getriggert worden, maar op iets helemaal anders dan weer wel. Zo heeft iedereen zijn puntjes. 

Een andere reden dat je getriggert wordt, kan iets te maken hebben met hoe je nu handelt. Zo kan je auto die in panne staat een spiegel zijn van jij die in panne staat, niet echt vooruit geraakt. Waar je niet vooruit geraakt, hangt af van persoon tot persoon. De ene spiegel is ook al duidelijker dan de andere.. 

Nog een voorbeeld is overgewicht. Overgewicht spiegelt vaak een gevoel van onveiligheid. Je lichaam maakt dan extra vet aan als bescherming. Dus ook je lichaam spiegelt wat er in je leeft.

Nog iets anders waar je spiegels in kunt vinden, is hoe anderen je behandelen. (Vooral als het je stoort hoe je behandelt wordt.) Eigenlijk komt het er op neer dat hoe je wilt behandelt worden, je jezelf eerst moet behandelen. Als jij jezelf niet respecteert, hoe kunnen anderen jou dan respecteren. Weet je dan zelfs wat respectvol behandelt worden voor jou betekent? Als jij jezelf niet graag ziet, hoe kunnen anderen dat dan doen? Hoe mensen zich gedragen tegenover jou, toont hoe jij jezelf behandelt.

Hierboven is alles vooral gericht op de meer negatieve dingen, maar ook de positieve dingen zijn een spiegel van wat er in jou leeft. Ze spiegelen de dingen die je wel al geheeld hebt, de dingen die je je waardig voor voelt en …  Sta daar dus ook zeker eens bij stil. Dat is ook allemaal dankzij jou. 

Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Ben jij lief voor jezelf? Dan zal de wereld dat spiegelen.
Is er rust in je hoofd? Dan zal de wereld dat spiegelen.
Geloof je dat het leven vol plezier zit, opnieuw, dan zal het zo zijn. De wereld zal je de leukste dingen tonen, waar een ander alleen maar miserie kan zien omdat die persoon bijvoorbeeld geloofd dat de wereld een trieste plaats is.

Als je nu kijkt naar het leven dat je hebt, wat denk je dan? Probeer niet te oordelen, het doel is gewoon eens observeren of onderzoeken. Het is interessant. 

Het leven dat je nu leeft, toont wat jij vind dat je nu waard bent. Dit kan je uiteraard veranderen!

Als je dit alles voor de eerste keer hoort, kan het misschien wat ingewikkeld, moeilijk, of confronterend overkomen. Dat is enkel zo omdat het nog onbekend terrein is. Net zoals alles dat je meermaals doet, wordt ook dit makkelijker en begrijpbaarder. Eens je het begint door te hebben, wordt het leuker en leuker! Je snapt nu eindelijk vanwaar al die dingen komen waar je je al zo lang aan ergert en je kan het gewoon ook zelf veranderen! Hoe goed is dat?!

Misschien heb je al eens kort gereflecteerd na dit gelezen te hebben en kan je al enkele spiegels zien. Keigoed!  Misschien snap je er ook een heleboel niet.. Hoe kan ik dat nu gecreëerd hebben? Hoezo heb ik hier nog nooit van gehoord? en …  Zo voelde ik mij in het begin in ieder geval.  Ondertussen weet ik dat het een proces is en dat geleidelijk aan stukjes worden blootgegeven. Het is oké dat je een heleboel spiegels niet ziet of begrijpt op dit moment. Dat komt wel!

Eenmaal je dit alles door hebt dan kan je je kracht terugnemen. Leg niet langer fout bij een ander. Maar ruim je innerlijke wereld op en de uiterlijke wereld zal het reflecteren. Doet een opmerking je pijn? Reflecteer dan in jezelf wat het jou spiegelt. Wat heb je er uit te leren? En verander het, dan verandert de fysieke wereld automatisch mee.

Hulp nodig bij het ontdekken van de spiegels in je leven? Ik help je graag

Marieke Bertens schreef hier een boek over. Daar staat dit hele concept nog veel gedetailleerder in uitgelegd met veel voorbeelden. Dankzij het stappenplan kan je alles dat je daar leest ook op je eigen leven toepassen. Het boek heet toepasselijk ‘SPIEGELS, een kijk in het onbewuste.’ Via deze link, kan je het boek bekijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *