northern lights, norway, nature-6862969.jpg

Jij die hier en nu bent, heeft een reden.

Dit was wat ik in een spontane, inspiratieflow neerschreef. Ik was met een vriendin gaan wandelen en zij had het gevoel dat wij mensen hier zo nutteloos zijn. Dat ons kleine, korte leventje niets is hier op aarde. 

Ik heb die gedachten ook zelf gehad maar op dat moment wist ik niet goed wat er mee te doen. Later ging ik aan mijn laptop zitten en pende uit frustratie dat wij onszelf zo klein houden en nutteloos vinden, dit neer.

Het gaat vooral over hoe we onszelf altijd vergelijken met iets of iemand anders en op die manier 1000 redenen vinden waarom het juist ons niet zou lukken. Daardoor staan en doen we niet, waar we diep vanbinnen naar verlangen. Enjoy

 

We zijn allemaal mensen met een brein en lichaam en ziel. We hebben allemaal dezelfde mogelijkheden. Het idee dat iemand in een betere thuis situatie het kan en jij niet, is niet waar. Elke situatie heeft zijn voor -en nadelen. Wat ieder mens wel kan, is op een voordelige manier met zijn of haar situatie omgaan! Zodat je er beter van wordt, er van leert en groeit! 

 Als jij bereidt ben te doen wat nodig is, kan alles. Maakt niet uit waar je vandaan komt. Je hebt je brein, ziel en je lichaam dat is evenveel als de anderen ook heeft. En met die 3 dingen moet je het uiteindelijk doen. Daar bedenk je de ideëen mee, vind je je diepere verlangen in je leven  en voer je de dingen mee uit.  Die persoon war jij naar opkijkt en wilt worden is ook ooit begonnen waar jij nu staat, ook helemaal aan het begin. Heeft alles geleerd dat nodig was. Maar hij/zij is wel begonnen en is blijven gaan. 

Als ik voor mezelf spreek , zou ik zeggen dat ik uit een gewoon gezin kom. Geld genoeg, mooi huis, veel ruimte.. Ik heb het goed. Maar dat wil niet zeggen dat het voor mij super makkelijk was om dit te starten. Iedereen heeft zijn battles. Iedere situatie waar je in leeft, leert andere lessen. 

Huis, geld, … dit is allemaal heel gefocused op het fysieke, het materiële. Maar uiteraard is er zoveel meer. Hoe was je opvoeding? Hoe ben je opgegroeid? Kreeg je geen of weinig liefde? Dan zal dit een invloed hebben op hoe je in het leven staat. Als je langs alle kanten getraumatiseerd bent dan maakt het niet uit dat je alle materiële mogelijkheden tot je beschikking hebt. Als je hoofd die mogelijkheden niet ziet of je constant overrompelt wordt door angsten zal je er ook niet geraken (Dit is gelukkig veranderbaar). Daarnaast heb je ook nog het sociale aspect, we blijven sociale dieren. De ene mens heeft ook al meer nood aan contact dan een ander. Heb jij hier juist veel nood aan maar niemand in je omgeving steunt je plannen dan kan het ook een doodsteek zijn om niet door te gaan. En zo zijn er nog een heleboel andere redenen.

Ik wil hiermee zeggen dat we naar mijn ervaring met z’n allen veel te veel gefocust zijn op het materiële deel van je afkomst. Maar er gebeurd zoveel achter gesloten deuren dat een enorm grote impact heeft op mensen. Nogmaals, we hebben allemaal ons eigen battles. Stop met focussen op anderen en alles dat je niet hebt. Op die manier doe je jezelf steeds tekort! Kijk naar wat je wel hebt. Wat ligt er wel binnen je mogelijkheden en start daarmee. Stap voor stap zal alles groeien. Mis je nog een beetje kennis, school jezelf bij. Is er nog trauma dat je tegenhoudt te doen wat moet, praat met iemand of los het zelf op als je al weet hoe. Mis je mensen die je steunen, vind ze. We hebben het internet, voor dit soort dingen is het het beste dat ons ooit is overkomen. Er zijn enorm veel online fb (of andere sociale media) pagina’s, groepen, masterclasses met mensen die dezelfde interesses hebben. Sluit je erbij aan. Doe eens mee met iets en maak contact. Zo leer je nieuwe mensen kennen met jouw interesses. Dit is maar 1 van de manieren er zijn er nog zoveel meer.

Het goede nieuws is dus dat alle dingen die je als een reden ziet om iets niet te doen, dat niet hoeven te blijven!! Dingen die we zien als iets dat we tekort hebben, zijn niet bedoeld om ons te stoppen, maar om er juist over te leren en het te helen zodat het zelfs je superkracht kan worden.

Er zijn in de eerste plaats ook geen tekorten. Je hebt al alles dat je nodig hebt om te doen wat je het liefst van al wil. Het is school en de maatschappij en mensen rond ons die het ons hebben geleerd dat we van alles tekort hebben. Niet waar, laat het los. Dit is hoe het werkt: Ze zeggen ons dat we iets nog niet kunnen of niet goed in zijn, we geloven dat en handelen daarnaar. Want als kind ben je super gevoeilig voor dit soort dingen. Toen geloofde je alles dat de mensen waar je naar opkeek tegen je zeiden. Mensen waar je naar opkijkt in die periode zijn je ouders, grootouders, leerkrachten en nog zoveel meer volwassenen. Zij zijn allemaal getekent door hun eigen ervaringen en pijnen. Het goed bedoelde advies is dus vaak gekleurd en niet gebaseerd op de waarheid maar op hun eigen ervaring.. 

Daarnaast wil ik nog eens de nadruk leggen op de dingen die ons gezegd zijn geweest en de niet al te motiverende opmerkingen die we hebben ervaren. Niet alles was negatief, maar ik focus hier nu even op omdat dat gewoon een grote impact heeft gehad op ons, waardoor we ons nu nog klein houden en nog steeds geloven dat we een bepaald iets niet kunnen.
Stel je eens voor dat zij gewoon niets hadden gezegd. Je je eigen ervaringen lieten ervaren en tot je eigen conclusies kwam. Stel je voor dat je als kind gewoon bleef gaan totdat je het kon (net zoals leren lopen bijvoorbeeld), want zo zijn kinderen. Nou, dan zat je hier nu niet met het geloof dat je het niet kan.. Snap je, het is maar zoals het in je koppie zit. Wat er in je koppie zit is gelukkig ook veranderbaar dus dat probleem is dan ook weer uit de weg. 

Dus ik kan het niet genoeg herhalen alles is mogelijk! Echt waar. Dit wil niet zeggen dat je er niets voor gaat moeten doen en dat het allemaal rozegeur en maneschijn gaat zijn. Het leven is zowieso met ups en downs, we kunnen dan maar beter iets doen wat we echt willen en die ups en downs aangaan, dan de u&d’s van iets dat je eigenlijk al niet echt wil.  De downs van iets waar je achter staat neem je er zelfs met plezier bij omdat ze je beter maken. Allé ja, eenmaal je dat doorhebt dan toch.
Er zijn ook gewoon al die leuke momenten, de momenten dat je denkt: goh, hier doe ik het voor! Ben ik blij, dat ik toen de ballen had om dit te starten zodat ik nu dit kan beleven. Zalig, zo trots op mezelf. Ik doe gewoon wat ik het liefst van al doe en ik zou het nooit meer anders willen.

Dan over de wereld, ik word er eerlijk een beetje pissig van dat het zelfs in ons opkomt dat we hier nutteloos zijn en niets voorstellen in het grote plaatje..

Dit komt in mijn ogen omdat we vergeten zijn waarom we hier zijn.. Stel je eens voor dat wie/wat onze aarde en alles dat daar bijhoort gecreërd heeft, dacht om eens wat nutteloos leven te creëren. Ik kan geen reden bedenken waarom dat ooit voordelig of nuttig zou zijn.  Voor mij werkt het zo niet. Iedere mens hier in leven heeft als doel om iets bij te dragen aan deze wereld, de mensheid. We evolueren als mensheid constant, altijd maar op zoek naar manieren om nog beter te worden, dingen te optimaliseren en vermakkelijken. Het is aan jou om uit te zoeken wat dat voor jou is en dat uit te voeren. 
En op die manier heeft iedereen en alles hier dus een functie, een reden van bestaan en een doel. Zelfs “die stomme zakken die de hele boel naar de kl*ten halen”.  (Niet mijn woorden haha.) Dankzij hen kunnen andere weer de held gaan zijn en ‘het goede’ doen.  Het zit toch mooi in elkaar eh!

Er gaat altijd goed en slecht zijn.. Allebei zijn ze nodig. Maar wat onze gootste taak is, is genieten en alles een beetje minder zwaar maken. Zie het als een spel waarin je van het ene level naar het andere moet geraken. Het leven is fun, echt waar. Als je naar de fun deeltjes durft kijken. Zelfs in de donkere, down momentjes kan je licht vinden. (yin en yang)

Het is een halve motivatiespeech geworden, maar hé dat mag. No rules.

Goed, ik hoop dat dit wat licht heeft geworpen op de donkere gedachten in je brein. Het heeft in ieder geval voor lichtpuntjes in mijn eigen brein gezorgt.
Ik ga slapen, slaapwel!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *