autumn, mountains, shirakami-sanchi-2183489.jpg

Hoe gedachten je realiteit bepalen.

Hier komt ie dan, over deze heb ik lang nagedacht. Ik voelde diep vanbinnen dat het klopte, maar kon het lange tijd niet uitleggen. Hoe dan? 

Maar na blijven bijleren, experimenteren en observeren van wat ik dacht en wat dan gebeurde, begrijp ik het nu. En dat deel ik graag met jou.

Gedachten zijn hetgene dat je realiteit creëert. Gedachten komen uit iets binnen in jou, iets dat jij geloofd. Ze maken samen verhaaltjes over gebeurtenissen die we daar dan aan vast gaan hangen. Bijvoorbeeld, mama reageerde angstig als ze een spin zag. Dit is de situatie. Het kind in questie trekt hier uit de conclusie dat spinnen eng zijn en dat je ze moet ontwijken of luid moet gaan schreeuwen als je ze ziet. Als het kind zich niet bewust wordt van het verhaaltje dat het van de oorspronkelijk neutrale gebeurtenis heeft gemaakt, zal het voor altijd op dezelfde manier reageren. Spinnen zullen eng blijven omdat ze zo behandeld worden. Pas als een kind in ziet dat de spin helemaal niet eng is en eigenlijk gewoon maar leeft, zich bezig houdend met spinnezaken, zal de werkelijkheid dat ook gaan tonen. Spinnen zijn er nu gewoon, nog een diertje op deze aarde. Niet meer, niet minder.

 

Bovenstaand voorbeeld kan je doortrekken naar alles in je leven. Laten we er Bert eens bijhalen als voorbeeld. Bert gelooft niet dat succes voor hem is weggelegd. Altans dat is het verhaaltje dat hij zichzelf verteld. Dit is dan ook exact wat Bert te zien krijgt in de wereld. Om de simpele reden dat hij handelt naar dit geloof. Zelfs al komen er aanbiedingen op zijn pad die hem succesvol kunnen maken, hij zal ze gewoon niet zien, niet aannemen of ze als ‘niet voor mij’ bestempelen. Want ja, Bert geloofd niet dat hij succesvol kan zijn en zal alles dat met succes te maken heeft, onbewust altijd afwijzen. Waardoor het hele verhaaltje gewoon opnieuw bevestigd wordt en zo blijft het spelletje doorgaan.

Maar wat als Bert op een dag de bedenking maakt dat ook succesvolle mensen ooit baby’s waren en dus ook van 0 zijn gestart? Opeens is er ruimte voor een nieuwe manier van denken, voor een nieuw verhaaltje. Bert gaat verder met zijn dagelijks leven, passeert een boekhandel waar zijn oog valt op een boek: ‘Everybody can become succesful, this are the 5 secrets to succes.). De gedachte die hij eerder die dag had flitst door zijn hoofd. Hij besluit het boek te kopen. Deze ervaring versterkt het nieuwe idee dat Bert aan het vormen is, het idee dat ook hij misschien wel eens succesvol zou kunnen worden. Omdat dit nu een mogelijkheid is in Bert’s brein, zal hij nu ook steeds meer dingen die dit bevestigen kunnen zien. En zet zo zijn stappen richting succes.

Dit komt omdat ons brein maar 4% van alles dat te ervaren is in een momentopname registreert en laat dat dan ook juist datgene zijn dat het meest van toepassing is in jouw leven. De dingen waar je op focust, elke dag mee bezig bent in je hoofd, dat zal je zien in de buitenwereld. 

Je kiest dus waar je op focused. Alles dat goed gaat of alles dat fout gaat. Als dat al goed is of alles dat je anders wil. Succes of falen. Gezondheid of ziekte. Geluk of ergernissen. En ga zo maar door.

Wat kies jij? Waar steek jij je energie en gedachten in? 

Fijne dag! <3

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *