nature, travel, exploration-6847175.jpg

De waarheid

De laatste tijd ben ik enorm bezig geweest met, ben ik wel goed bezig? Deel ik wel dingen die waar zijn. Hoe weet ik dat zeker? Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat er geen waarheid is. Moest er een waarheid zijn dan was er gewoon geen armoede meer, dan hadden we allemaal samen een manier gevonden om het op te lossen. Dan hadden we ook gewoon geen politiek nodig want er zou een waarheid zijn en dus zou iedereen daar naar handelen. Dan waren er geen discussies nodig over wat het beste is voor een land/ de wereld.

Als je dit snapt, kan je ook snappen dat iedereen altijd zijn best doet vanuit zijn perspectief. Ookal lijkt dat voor mij de raarste handeling ooit, vanuit zijn of haar waarheid is dat de best mogelijke zet. Elkaar begrijpen is daarom een betere optie dan proberen overtuigen waarom iemand verkeerd is. 

Het enige dat er is, is jouw waarheid en mijn waarheid. Ik geloof in kabouters, jij in eenhoorns. 

Dus als er geen algemene waarheid is. Enkel meningen en persoonlijke waarheden. Dan zal wat ik ook doe, voor sommige mensen het juiste zijn en voor sommige niet. Jouw mening is niet meer waar dan de mijne en de mijne is niet meer waar dan de jouwe. Het besluit dat ik dan voor mezelf heb getrokken is dat het enige wat ik moet doen, is mijn waarheid leven. Uiteindelijk ben ik de enige waar ik mijn volledige leven mee ga leven. Ik  ben de persoon waar ik het langst mee omga en omringd door ben. Dan iets doen dat niet mijn waarheid is, lijkt mij zo onprettig.

Tot die conclusie komen hielp mij ook om commentaar te relativeren. Het is uiteindelijk ook gewoon maar hun waarheid. Ik heb de keuze hoe ik daarop reageer. Nu gaat het zo; Past wat ze zeggen bij mijn waarheid. Ja? Super, bedankt. Nee? Ik reflecteer en laat het los.

Dus als één grote waarheid niet bestaat, dan zijn discussies waarin je de andere probeert te overtuigen van je gelijk, nutteloos. Met elkaar in gesprek gaan met als doel bij te leren is weer een ander verhaal.

Hoe vaak heb je wel al niet een discussie gehad met iemand over welke kleur het nu eigenlijk is? Grappig eh.

Het geen we dus kunnen doen is op zoek gaan naar onze eigen/ persoonlijke waarheid. Waar geloof ik in en wil ik naar leven? De dingen die je al heel je leven beschouwd als waar eens in vraag stellen, kunnen je ogen ook wel eens openen. Veel van die dingen die we als waar beschouwen zijn gewoon doorheen ons leven aangeboden geweest en hebben we blindelings opgenomen zonder ze in vraag te stellen. Omdat het van iemand kwam die je vertrouwde, naar opkeek, … Maar opnieuw, wat voor hen waar is hoeft dat niet voor jou te zijn. Hun waarheid is perfect voor wat zij willen doen in hun leven. Het is aan jou om de jouwe te vinden zodat ook jij jouw leven kan leven.

Dit alles gaf mij een soort van rust. Ik kan mezelf zo vaak bijna gek denken. Vol twijfels over mezelf of ik het wel goed genoeg doe en/of het juiste doe. Probleem opgelost. Het is maar fout of juist als het voor mij juist of fout is. En toen was er weer rust…

Maar.. als er geen waarheid is, is wat ik hier vertel dan wel waar? 😉

 

Wil je hierover iets kwijt? Zet het in de comments.
Wil je hier hulp bij, heb je vragen. Stuur mij een mailtje. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *