mountain, nature, travel-6815304.jpg

De functie van emoties en hoe je er controle over kunt nemen.

Heb jij veel angsten? Handel jij enkel ‘ if you feel like it’? (Been there, done that) Heb jij veel woede in je opgestapeld en mijd je een aantal mensen omdat alleen al hun bestaan de stoom uit je oren doet komen of je gewoon mateloos irriteert?
Wil je dit niet meer? Goed nieuws, het is veranderbaar. Maar, laat ons eerst nog wat beter begrijpen hoe dat allemaal juist werkt. In deze blog zal je lezen wat emoties zijn, waarom we ze hebben, wat hun functie is, kort hoe je controle over hen kunt nemen en als laatste wat dit nu allemaal te maken heeft met je droomleven creëeren.

Wat zijn emoties?

Een emotie is iets dat je vanbinnen voelt. Voorbeelden hiervan zijn geluk, vreugde, angst, boosheid, verdriet, maar dat wisten jullie ongetwijfeld al. Ze wordt opgewekt door een situatie, gebeurtenis, herinnering of gedachte. Soms komen ze op de meest onverwachte momenten. Een bepaalde gedachte die in je opkomt terwijl je gewoon wat naar de lucht zit te staren, doet je denken aan een herinnering en zorgt voor een golf aan schaamte of verdriet die uit het niets over je vloeit. Het komt niet echt uit het niets natuurlijk, die herinnering is de trigger. 

Het ontkennen dat je emoties hebt, is als ontkennen dat je moet ademen om te blijven leven. Emoties zijn gewoon deel van mens zijn. ALLE emoties.
Ik zelf heb zowat mijn hele leven mijn emoties onderdrukt. In het begin toen ik ze dan toch begon toe te laten, voelde dat raar en beetje onwennig. Maar nu enkele maanden later kan ik je zeggen dat ik blij ben dat ik die keuze heb gemaakt. Ik voel me veel lichter en vrijer want alles mag er gewoon zijn. Niet alleen dit heeft daarvoor gezorgd, maar het toelaten van mijn emoties heeft daar zeker een enorm grote rol in gespeeld. Dat aanvaarden, voelt een beetje als jezelf volledig ervaren en aanvaarden.

We hebben allemaal emoties. De ene voelt die al wat sterker dan de andere, maar wat we allemaal kunnen is leren omgaan met die emoties.”

Sommige dingen geven je een heel goed gevoel. Vb: Een knuffel krijgen van die ene persoon 😉 Andere wat minder, een niet zo elegante opmerking van iemand over je lichaam bijvoorbeeld.

Je kan ze dus onderverdelen in 2 categoriëen met het gevoel ‘neutraal’ als overgang. We hebben gevoelens die we als positief ervaren en andere die we liever kwijt dan rijk zijn. In het volgende deeltje ga ik hier dieper op in.

Het belang en functie van emoties

Emoties geven onze pijnen aan, ze dienen als kompas om deze aan te duiden zodat ze gezien en geheeld kunnen worden. Belangrijk hierbij is in te zien dat de emotie er is, maar ook niet meer dan dat is. Je voelt ze, maar bent het niet. Je BENT niet bang, je VOELT angst. Je bent niet kwaad, je VOELT woede. Je bent niet gelukkig, Je VOELT geluk. Snap je? Het komt en gaat weer, dat is de flow van emoties. Het is niet de bedoeling dat we ons indentificeren met onze emoties, het is gewoon iets dat komt en gaat. En daar tegen vechten of enkel maar specifieke emoties toelaten, onderbreekt die flow. En dat is nooit positief. Leer objectief kijken naar wat er aan het gebeuren is. Ooit al gehoord van de uitspraak: ‘What you resist, persist’? Wel, als jij vind dat je geen verdriet mag voelen en je duwt dat gevoel telkens weg, dan blijft het daar al die tijd zitten. Je hebt misschien het gevoel dat het weg is maar op de achtergrond beïnvloed het nog steeds je handelingen en heeft het invloed op je. Ik weet dit omdat ik beide kanten heb gedaan, emoties wegduwen en diezelfde emoties toelaten. Als je het laatste doet, dan is het net als eb en vloed van de zee, iets dat komt en weer wegtrekt. En geloof mij dat is veel minder pijnlijk op lange termijn dan het constant wegduwen.

Emoties zijn veranderbaar, Iets dat je een jaar geleden frustreerde kan je nu gelukkig maken. Emoties zijn een gevolg van de betekenis die je aan iets geeft. Elke emotie heeft zowel positieve als negatieve kanten, het is aan jou om te kiezen waar je op focust.

“Neem controle over je emoties , zodat ze niet langer controle hebben over jou.”

Emoties en EMOCEANS

Wat heeft dit nu allemaal met ‘dromen waar maken’ te maken? Omdat het gevoel dat je bij iets krijgt, bepalend is of je die droom gaat waarmaken of niet. Hetgeen ik dus wil duidelijk maken, is dat er waarschijnlijk angsten en tekorten en het gevoel dat het onmogelijk is, naar boven zullen komen. Naast uiteraard ook dat je er een goed gevoel van krijgt en mega enthousiast over bent.

Laat je niet tegenhouden door die angsten en schaamte en whatever je nog allemaal voelt. Die zijn slechts tijdelijk als je er iets mee gaat doen. Al die emoties kan je loslaten. Emoties tonen je werkpuntjes aan, pijnen die gezien en geheeld mogen worden. Als je dat hebt gedaan, zal de emotie je niet langer tegenhouden om je droom waar te maken. Ze zal misschien nog een beetje op de achtergrond zoemen of ze is neutraal geworden en in het beste geval is ze helemaal verdwenen. In sommige gevallen heeft het tijdje nodig om helemaal te verdwijnen, maar het is dus mogelijk!

Dit is wat ik doe met EMOCEANS, nu zie je misschien nog 25 blokkades maar dat hoeft niet zo te blijven. Je kan erdoor. Jij kan die versie van jezelf worden, die je zo graag wilt zijn ookal lijkt die nu nog zo ver. En een eerste grote stap daarvan is leren omgaan met je emoties zodat ze geen controle over jou hebben. Hoe jammer is het dat we dromen laten liggen omdat we ons niet waardig genoeg voelen of omdat we bepaalde dingen gewoon echt niet durven. Pas op, ik zeg niet dat deze gevoelens niets voorstellen, integendeel, sommige zijn enorm zwaar en oud. Juist daarom dat het zo belangrijk is er mee om te kunnen gaan. Een eerste grote stap in het controle krijgen over je emoties is OBSERVEREN. Niet absorberen maar observeren. Observeer je gevoelens een inzien dat jij ze niet bent, het is slechts een gevoel. Observeer ze allemaal, de goede de slechte, wanneer ze in je opkomen, … Zie je een patroon?

Korte samenvatting:
Emoties zijn veranderbaar, je kan controle over hen nemen zodat ze geen controle meer over jou hebben. Observeren van je emoties en aanvaarden zijn al 2 grote dingen die je kan doen om dit te bekomen.

Disclaimer: Alles dat ik met jullie deel is vanuit mijn eigen ervaring en eigen onderzoek. Ik heb hier geen diploma of iets in die aard voor. Dit advies opvolgen is op eigen risico.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *