Ben ik wel waardig? En hoe weet ik dat?

 Dit is mijn ervaring. Onlangs kwam ik tot het besef dat ik mezelf niet waardig voelde, door in mijn onbewuste te duiken. Dus wat deed ik dan? Ik schreef allemaal redenen op waarom ik wel waardig ben. In het begin ging dat niet zo vlot maar geleidelijk aan werd het beter en beter, makkelijker en makkelijker. Eigenlijk doet dit er niet toe, want waar het om draait is dat ik na enkele keren tot de conclusie kwam dat ik helemaal geen uitleg nodig heb.

Ik ben het gewoon. Waardig zijn is niet iets dat je moet bewijzen of 100 redenen voor moet vinden het is iets dat je gewoon bent! Het zit in de uitspraak zelf. Het is iets dat je bent (zijn), niet iets dat je doet.

 

Je komt op deze aarde en het boeit de aarde voor geen meter welke carrière jij hebt. Hoeveel vrienden je hebt. … Je bent hier gewoon en dat maakt jou waardig. Het is een menselijk concept dat je vanalles moet doen om waardig te zijn.

  • Dat je een bepaalde carrière moet hebben om waardig te zijn.

  • Dat je bepaalde vrienden moet hebben.

  • Dat je er een bepaald manier moet uitzien.

  • En een bepaald soort huis moet hebben.

Maar dat is dus totaal bullshit, jij bent zonder die dingen evenveel waard! Moesten we opeens beslissen dat compleet andere dingen je waardig maken, zou iedereen daar naar handelen en naar streven. Snap je hoe perspectief gebonden dit hele ‘Je moet dit zijn om waardig te zijn’ is? Het is niet echt.

 

Hiermee bedoel ik niet dat er iets mis is met een carrière bouwen, een bepaalde verwachting hebben van je huis of selectief zijn in je vrienden. Maar dat je het moet loskoppelen van waardigheid. Het één is los van het ander. Je bent al waardig!

 

Als jij door al die verwachtingen en eisen jezelf steeds minder en minder waardig gaat voelen. Dan zit je in een mindset waarin je minder en minder durft. Want wie ben ik in godsnaam om dat te doen? Ik ben dat helemaal niet waard. Herkenbaar? 

Met als gevolg dat je nog minder gaat doen. De dingen die je zogezegd een waardig gevoel zouden moeten geven, durf je door deze geloofsovertuiging niet eens te doen. Dus het gevoel hebben dat je niet waardig bent, zorgt ervoor dat je de dingen die je waardig zouden moeten doen voelen, niet eens doet. Zie je de ironie? Enfin dat is hoe ik het ervaarde. 

 

Je raakt trouwens in een vicieuze cirkel terecht. Je gelooft dat je niet waardig bent, dus ga je daar naar handelen. Waardoor je opnieuw dingen gaat doen, je overkomen die je het gevoel geven dat je niet waardig bent. “Zie je wel dat …”. Waardoor het geloof dat je al had, alleen maar versterkt wordt.


Het goede nieuws is, dit werkt ook in de omgekeerde richting. Geloof je dat je waardig bent (en dat ben je!), dan ga je daar naar handelen en dus meer van zien, waardoor dat geloof versterkt wordt! Met als gevolg dat je de dingen gaat doen die je hiervoor niet durfde omdat je je niet waardig genoeg voelde. Maar nu doe je ze toch en voel je je waardiger en waardiger!

 

Nu dat ik mezelf ben beginnen overtuigen dat ik waardig ben en dat ik daar zelfs helemaal geen reden voor hoef te hebben, ik ben het gewoon. Ben ik zoveel meer dingen beginnen doen die ik altijd linkte aan waardig zijn. 2 voorbeelden:

  • Nee zeggen tegen iets of iemand ging van: “ooh nee, dat mag ik niet doen, ik ben hun vriendschap eigenlijk al niet waard dus ik kan dat niet maken straks geraak ik hun kwijt…”. Naar: “Ik ben het wel waard om nee te zeggen tegen dingen die mij niet dienen. Ik ben het waard dingen te doen die mij een goed gevoel geven.” Dus ik zeg veel meer nee, nu!

  • Of, “ik mag mijn mening/ mijn ervaringen niet delen. Het is niet dat ik zo speciaal ben. Wat heb ik ze zelfs te bieden ik ben toch niets waard.” Ging naar: “Ik ben het wel waard, iedere mens die ik ermee inspireer, help of … is super waardevol!” En nu doe ik ook dat meer en meer. Vaak nog wel met knikkende knieën maar ik weet dat dat alleen maar beter kan worden!

Waardig zijn is ook los van alle dingen die je al hebt gedaan die “niet ok” zijn. Wat ik in het verleden heb gedaan is een fout, waar ik uit leer. EN ik ben nog altijd even waardig.

 

Wat ik nog wil meegeven, ik ben nog steeds enorme fan van lijstjes maken die jezelf overtuigen dat er iets beter is dan je dacht! Het is ook daardoor dat ik tot dit inzicht ben kunnen komen. Dus, doen zou ik zeggen! 🙂 Als je al zolang het tegenovergestelde geloofd dan had, ik toch in ieder geval, een soort van bewijs, redenen nodig dat ik wel degelijk waardig ben. Ik moest redenen hebben om het te kunnen geloven. En daar helpt een lijst maken enorm veel bij.
Als je nu denkt, maar dat is zoveel werk.. Jij kiest waar je je Energie in steekt. Steek je je energie in jezelf en laat je daarmee jezelf groeien of ga je nog maar eens een film kijken en laat je daarmee je ‘collectie geziene films’ groeien? Dit gaat trouwens ook over de gedachten, gebeurtenissen waar je aandacht aan geeft. Geef je aandacht aan alle dingen die je het gevoel geven dat je niet waardig bent of kies je om te kijken naar de dingen dat je wel geweldig deed/zijn?

 

Ik heb ondertussen al zoveel keer waardig geschreven. Iemand zin om te tellen? 😉

 

Voor ik te ver afdwaal, wat ik wou meegeven is: Waardig zijn is niet iets dat je moet verdienen, bewijzen of bereiken. Je was het het moment je ontstond, bent het nu op dit moment en zal het altijd blijven!

 

Dus JA, je bent waardig die droomjob te hebben.
JA, je bent waardig gelukkig te zijn.
JA, je bent het waard je droomleven te leven.
En alle andere mooie dromen die je hebt!

 

Succes!

Vragen, opmerkingen of iets anders? Stuur mij een mailtje.
Heb jij ook een vraag, stel ze mij zo weet ik waar ik jullie mee kan helpeA

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *